Pühendan selle postituse kollakas kukeseentele ja lehter-kukeseentele.
Ise õppisin neid seeni tundma eelmine aasta erinevate seeneteadjate gruppide kaudu facebookis. Tundsin, et sooviks teada rohkem seentest mis on väga head söögiseened, aga korjatakse vähe just sellepärast, et ei osata korjata. Nii õppisin ka mõned aastat tagasi tundma imehäid kitsemampleid.
Igatahes see aasta on kodukandi metsades kollakas-kukeseente uputus. Metsast lihtsalt ei saa välja, ainult korjamise vaev. Mõtlesin siis mida nende seentega teha. Osad marineerin, osad praen pannil ja panen sügavkülma väikeste portsjonitena ja osasi seeni proovin kuivatada ahjus. Kõigepealt siis marineeriminine.
Kollakas kukeseened:
Lehter-kukeseened:
Kindlasti veendu enne korjamist, et tegu on õigete seentega! :)
Nüüd siis marineermine!
Marinaadi tegemisel olen alles algaja, kui tugev peab marinaad jääma, et hiljem oleks just see õige?
Mulle meeldib pigem magusama poolne marinaad, veidi kaneeli-nelgi mekiga ja kergelt äädikane. Seda õiget kooslust alles timmin.
Aga tegin umbes nii. 1 L vett või väheke rohkem, 1 tl musta piprateri, 1 tl nelgi teri, 7-8 loorberi lehte, 1 spl soola, 3 spl suhkrut ja siis 3 spl 30% äädikat (lisan kõige viimasena kui enam ei keeda). Marinaadi keetsin sirka 5 minutit, siis lisasin puhastatud seened, keetsin veel 3-5 minutit ja lisasin äädika. Pistsin seened purki ja kallasin marinaadi peale. Ühe marinaadi tegin ka pressitud sidrunimahlast (umbes 100 ml) ja ühe marinaadi tegin kaneelikoorega. Ehk siis katsetan ja timmin seda õiget kooslust!
No comments:
Post a Comment