Kõrvitsa-toorjuustu kook



Minu esimene toorjuustukook. Võibolla kaugemas minevikus olen midagi teinud, aga lähiajal küll mitte. Olen selline natuke tagurpidi Ants. Ma ei ole nii suur toorjuustu koogi fänn. Aga kõik oleneb muidugi millest tehtud, mis maitse kooslused kokku satuvad. Kooki teha on väga lihtne, tuleb lihtsalt arvestada ajaga. Ahjus sirka 1-1.30 h ja hiljem siis ööpäev külmikus.

Põhja jaoks:
Digestive küpsised
100 g kookosrasva (muidugi sobib ka tavaline taluvõi)
1 tl kaneeli
1 spl pruuni suhkrut

Kate:
400 g kõrvitsapüreed
400 g Farmi toorjuustu
4 muna
riivitud muskaatpähklit
2 tl kaneeli
200 ml pruuni suhkrut


See kogus läheb ilusasti 28 cm läbimõõduga vormi. Minul oli selline madal vorm, sirka 5-7 cm kõrge.

Kõigepealt mudi sõrmede vahel küpsised puruks (mina jätsin ka suuremaid tükke, ei juhtu midagi). lisa kaneel, pruun suhkur ja sulatatud kookosrasv. Mul lihtsalt polnud kodus võid ja siis leidsin, et see võiks toimida sama hästi. Nii, et kookosrasv sobib ka :) Sega koos rasvaga mass läbi ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja. Pressi veel käega läbi. Katte valmimise ajaks pane põhi külmikusse.

Koju vedasin ma umbes 2 kg kõrvitsa (lihtsalt see oli juba poes pooleks lõigatud ja väiksemat tükki ei olnud saada). Lõikasin selle enamvähem pooleks. Koorisin, tükeldasin ja panin potti keema. Keede täitsa pehmeks, kurna üleliigne vesi ja püreesta saumiksriga. Lisa toorjuust, muna, kaneel, suhkur ja riivitud muskaatpähkel (mina riivisin pool pähklit tiheda riiviga). See mass tuli üsna vedel ja võib tunduda, et kuidas see ära hangub...
Valasin selle vedela katte põhja peale. Vorm sai triiki täis. Panin ahju sooja. Mina ausalt ei tea mis kraadid minu ahi saavutab. Retsepte uurides, lugesin et soovitatakse pigem madalamal kraadil küpsetada pikemat aega. On ka teisi teooriaid :) Panin oma gaasiahju 1 ja 2 vahele (see võiks idee poolest olla sirka 150 kraadi) ja küpsetasin kooki niiviisi 1 h ja 10 minutit. Seejärel lasin jahtuda ja siis ööseks külmkappi :) Hoiatan, et umbes esimesed 40 minutit võib olla endiselt sisu vedel, see on okei. Alles hiljem hangub see kenasti ära. Ka siis kui ahjust väljas, kate kergelt võdiseb.

Serveerisin enda tehtud õuna-aroonia moosiga. Vähese suhkruga ja püreestatud. Sobis ilusasti :)

No comments:

Post a Comment