-KASTMED MAITSESTAMATA JOGURTIST-



Alustame siis sellest, et miks mina teen maitsestamata jogurtist külmi kastmeid. Põhjus sai alguse selle aasta jaanuarist, kui otsustasin omal jõul kaalu langetada ja nagu ikka algab kõik toitumisest. Toitumises tegin päris suure kannapöörde. Ühest paljudest muutustest vahetasin välja hapukoore, majoneesi ja poe kastmed. Olin suur mee ja sinepi kastme tarbija, aga tagant järgi võin õelda, et see oli lihtsalt mugavusest ja võibolla ka oskamatusest teha midagi kergemat kodus ise. Põhjus seisnebki selles, et erinevad kastmed annavad päris palju lisa kaloreid, mida tegelikult meil vaja ei ole.
Näiteks 100 g majoneesi annab sirka 500-600 kcal, maitsestamata jogurt kõigest 40-50 kcal. Teiseks on poe kastmed üsna intensiivse maitsega, aga sellest saab paremini aru alles siis kui oled end nendest võõrutanud:)

Põhimõtteliselt teen hetkel üsna sarnase maitsega kastmeid ja kasutan nende tegemiseks teralist sinepit, austri kastet ja mädarõigast. Austri kaste lahjendamata mulle üldse ei maitse, aga kui seda lisada maitsestamata jogurtile, annab see meeldiva meki. Sama lugu on ka mädarõikaga. Teraline sinep on imeline leid, jääb kergelt teraline ja mahe. Timmimisega ongi nüüd selline lugu, et täpset retesepti on jube raske anda, kuna teen iga kord erinevalt, aga üldiselt on vahekord selline, et nt pool topsi maitsestamata jogurtit, 1-2 tl austri kastet, 1-2 tl teralist sinepit ja siis pool tl mädarõigast. Soola üldiselt ei lisa, kuna austri kaste annab soolasuse. Soovitan esimest korda teha nii, et iga koostisaine tagant maitsta, et siis saaksid sellise kastme mis just endale mokka mööda. Vahel lisan ka maitserohelist (külmikus on sibula ja tilli segu), sobib ka rosmariin või mõni muu maitseroheline. Ka kõige klassikalisemad tomati/kurgi salatid võib teha maitsestamata jogurtist. Värvi lisamiseks võid lisada kurkumit 1-2 tl!

Caesari salatikaste:
maitsestamata jogurtit (pool kuni kolmveerand topsi)
3 tl austri kastet
1 tl mädarõigast
1 pressitud küüslaugu küüs
1-2 tl sidrunimahla
sool, pipar vastavalt soovile

Juba teine kord räägin avokaado tipikast ja muudest võimalustest :)

No comments:

Post a Comment